Zajrzyj kotku co mam w środku… To hasło reklamowe jednej z czekolad sprawdzi się również w kwestii soków. Bo to co ładne, nie zawsze zdrowe a i rodzaj też ma znaczenie…
Nie byłoby problemu, gdyby każdy z nas miał dostęp do warzyw i owoców z własnego, niezanieczyszczonego ogródka. Nie ma się jednak co oszukiwać. Dla większości osób to cel nie do osiągnięcia. Kupuje się zatem produkty z bazarków, sklepów osiedlowych lub marketów. Alternatywą dla sałatek są popularne soki. Ich przygotowanie też rządzi się swoimi prawami, tak aby były one odżywcze, smaczne i przede wszystkim zdrowe.
Graj w zielone
Zielone warzywa są cennym źródłem chlorofilu, który pomaga w oczyszczaniu krwi, buduje czerwone krwinki oraz wzmacnia komórki. Takie soki mają właściwości oczyszczające i przywracające siły witalne. Ogórek, kabaczek, szpinak, awokado, nać pietruszki, trawa cytrynowa (chroni przed rakiem) mogą być łączone z marchewką, jabłkiem, spiruliną lub po prostu rozcieńczane wodą.
Odmładzający koktajl
- 4-5 marchewek (źródło beta karotenu)
- 3 garście świeżej natki pietruszki (porządna dawka żelaza)
- 1 duża główka jarmużu (witaminy – głównie A, polifenole i związki siarki)
- 1 burak (zawiera związki azotu, które odkwaszają)
- 1 ząbek czosnku (wspiera układ odpornościowy)
Soki warzywne
Świeże soki warzywne rewitalizują, wspomagają układ odpornościowy, przyspieszają metabolizm i pomagają w utrzymaniu masy ciała po okresie zrzucania zbędnych kilogramów. W tej grupie bazą może być marchewka. Słodka, bogata w beta karoten, i witaminę A nadaje słodyczy i dobrze komponuje się z mocno aromatyzującymi pietruszkami, brokułami, selerem, rzepą, brukwią.
W celu szybkiej regeneracji można posilić się sokiem z pomidorów. Tu jednak jest wyjątek, który potwierdzi regułę. Warzywo to jest cennym źródłem potasu i w formie przetworu działa lepiej, podobnie jak owoc aronii. Pomaga w wyrównaniu strat sodu i potasu, odpowiedzialnych za neuroprzekaźnictwo.
Łączenie wielu warzyw w jednym soku zapewni dostarczenie kompleksu witamin i minerałów. Jeżeli mamy zamiar dodać do niego czosnku, warto wcześniej jedną główkę (na 2 szklanki soku) zamoczyć w occie winnym. Zabieg ten zapobiegnie problemom żołądkowym i usunie wszelkie złe bakterie z jego powierzchni.
Mieszanka regeneracyjna
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 marchewka lub seler
- Pół szklanki wody
- Łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
Sok na wzmocnienie żołądka
- Pół średniego kabaczka
- 1 jabłko albo 2 marchewki
- Awokado [ZOBACZ: Awokado, owoc inny niż wszystkie]
- Pół szklanki wody
- Siemię lniane 3 łyżeczki
- Łyżeczka spiruliny (opcjonalnie)
Soki owocowe
Ta grupa pomaga w oczyszczeniu organizmu, odżywieniu (głównie węglowodany, witaminy, minerały) oraz dostarczeniu antyoksydantów. Ze względu na sporą porcję węglowodanów prostych, nie wskazane są dla osób wrażliwych na skoki cukru we krwi. Za to sprawdzą się idealnie jako roztwór dla glutaminy, albo odżywczy płyn po treningu. Dostarczają o wiele więcej kalorii niż ich warzywny odpowiednik, a więc nie można przesadzać z ich ilością. Szklanka lub dwie dziennie zdecydowanie wystarczą. Warto oczywiście przygotować je samemu. Mamy wtedy pewność, że nie są dosładzane, jak ich sklepowe odpowiedniki.
Ciekawe połączenie proponują Szwedzi. Ich narodowych sokiem jest mix lekko zmrożonych jagód z sokiem jabłkowym. Orzeźwia, oczyszcza i smakuje wyśmienicie.
Odnowa po treningu
- 1 banan
- Kiwi
- Sok z połówki cytryny
- Szklanka mleka kokosowego
POLECAMY : Banan miłościwie nam królujący
Mix warzywno- owocowy
- Jabłko
- Garść szpinaku
- Banan
- Kiwi
- 1/2 awokado
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka spiruliny
*Spirulina
Niemal do każdego soku warto dodać sproszkowaną spirulinę. To wysuszone algi z grupy sinic, które są bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwo przyswajalnych dla organizmu witamin, zwłaszcza witamin z grupy B, a także wit. E i beta-karotenu. Nie brakuje w niej również minerałów: żelaza, manganu, cynku, miedzi, selenu. Działa przeciwzapalnie, antyalergicznie, antyoksydacyjnie oraz wspomaga odchudzanie. Dla sportowców wytrzymałościowych dodatkowo wesprze produkcję czerwonych krwinek. Wachlarz jej prozdrowotnego działania jest szerszy, warto zatem zastanowić się nad wprowadzeniem jej do diety. Zaleca się spożywanie 2-3 łyżeczek dziennie. Można ją popić szklanką wody lub dodać do soku, koktajlu. Za 100 gramowe opakowanie trzeba zapłacić około 50 złotych.
Żródło: Spirulina.pl
To warto wiedzieć
1. Zawarte w sokach witaminy i minerały są wrażliwe na obróbkę termiczną lub utlenianie. Stąd też nie należy ich podgrzewać, ale przede wszystkim warto pić je do maksymalnie 30 minut po przygotowaniu. Świeżo wyciśnięty sok jest najbardziej cenny.
2. Jeżeli to tylko możliwe, wybieraj produkty organiczne. Znaczek Eco zobowiązuje producentów do respektowania norm o niestosowaniu pestycydów i innych trujących chemikaliów. Oznacza to również, że np. przysłowiowa marchewka rosła w niezanieczyszczonym środowisku i została przebadana przez specjalistów.
3. Wybierając produkty podczas kupna kieruj się zasadą, że czym brzydsze tym zdrowsze. Wspomniane trujące dodatki mają właściwości upiększające. Więc krzywe i niewyrośnięte warzywo, nie zawsze jest gorsze.
4. Zawsze myj warzywa i owoce. Nawet jeśli nie są one ekologiczne, to spora część konserwantów może znajdować się na ich skórce. Woda usunie chemikalia.
5. Nawet jeśli wybierasz organiczne produkty, usuwaj skórkę z tych tropikalnych (papai, ananasa, cytrusów, kiwi, brzoskwiń). Często spryskiwane są szkodliwymi substancjami, które w odpowiednich normach dopuszczone są do użytku w wielu krajach.
6. Usuwaj gniazda nasienne. W pestkach jabłek gromadzą się np. cyjanidy, substancje toksyczne.
7. Uważaj na niektóre połączenia, np. połączenie marchewki z rabarbarem jest toksyczne.
8. Kiedy wybierasz owoce i warzywa z małą ilością wody (awokado, banany, papaja), wybierz blender, zamiast sokowirówki lub sokownika.
Nie ma nic prostszego niż zrobienie soku. To jaki przepis wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od naszych potrzeb, preferencji i wyobraźni. W tej kwestii kreatywność ma spore pole do popisu.
Autor: Natalia Grzebisz
ZOBACZ TAKŻE: