Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu warunkuje dobre samopoczucie i zdrowie. Na jej zachwiania ma wpływ dieta i ruch. W przypadku problemów, lecz się tym, czym się strułeś. Tylko w odpowiedni sposób.
Zakwaszenie organizmu to często przyczyna gorszego samopoczucia i chorób. Stres, brak aktywności fizycznej lub jej zbyt duże natężenie, niewłaściwa dieta powodują uczucie zmęczenia, osłabienie, cienie pod oczami, łamliwość paznokci, bóle głowy czy wypadanie włosów. Wydawać by się mogło, że to dość powszechne zjawiska, ale w praktyce nasilają się przy wzmożonym wysiłku fizycznym lub diecie wysokobiałkowej. Przyczyną zaburzeń jest zachwianie równowagi kwasowo zasadowej.
Źródło: gabinetdietoterpii.pl
Kwasy i zasady
Wyjściową do utrzymania homeostazy jest prawidłowy stosunek kwasów i zasad w organizmie, określany w skali PH. Poszczególne części ciała mają odmienny poziom tego wskaźnika. Wartości PH krwi powinna mieścić się w przedziale 7.35-7.45. W porannym badaniu moczu wartości są niższe i wynoszą od 6.5 do 7.0. Wyniki mogą się zmieniać np. po posiłku, jednak nie powinny mocno wykraczać poza granice. W utrzymaniu norm uczestniczą systemy buforowe krwi (dwuwęglany, hemoglobina i białka), a także dwuwęglany, grupy fosfagenowe, układ moczowy (usuwanie nadmiaru metabolitów z moczem) i oddechowy (eliminacja dwutlenku węgla z płynu zewnątrzkomórkowego).
Przyczyny rozchwiania
Codziennie dostarczamy do naszego organizmu pokarmy i napoje, które w procesie trawienia wytwarzają kwasy. Stan ten wspiera dodatkowo nadmierna podaż białek, leków, suplementów diety oraz wysoko intensywny wysiłek fizyczny (powyżej progu przemian tlenowych, ponad 4 mmol/l) i stres.
Jeżeli stan taki utrzymuje się przez dłuższy czas w naszym ciele to zaczynamy się gorzej czuć, obniża się nasze samopoczucie, jesteśmy bardziej podatni na choroby, zmniejszają się nasze zdolności wysiłkowe, a także zwiększają się zasoby tkanki tłuszczowej w ciele (kwaśne środowisko spowalnia metabolizm, powoduje fermentację w jelitach, niedotlenienie komórek i wykorzystanie łatwo dostępnej energii z glikogenu, a nie trudno rozpadających się tłuszczów).
Antidotum
Według zasady czym się strułeś tym się lecz są dwie możliwości.
Pierwsza z nich- umiarkowany, systematyczny wysiłek raczej nie wchodzi w grę. Interwały i starty w zawodach to niezbędny element planu treningowego. Zakwaszenie powysiłkowe można obniżać stosując suplementy diety na bazie wodorowęglanu i cytrynianu sodu. To bufory, które przyjmowane z wodą, zwiększają w legalny sposób objętość osocza, przez co i możliwości wysiłkowe.
Drugim sposobem jest dieta. Jeżeli spożywamy produkty zakwaszające, to należy dla równowagi zabezpieczyć podaż również tych z przeciwnej strony skali, czyli zasadowych.
Produkty alkalizujące
WARZYWA: karczochy, szparagi, brokuły, kalafior, kapusta kiszona, fenkuł, por, szpinak, burak, cukinia, nać pietruszki, jarmuż, rukola, dynia, batat, kalarepa, bakłażan, kukurydza. Większość z tych produktów wykazuje działanie antyoksydacyjne, pobudzające metabolizm (udział błonnika), przyspiesza detoksykację i wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, jak np. fenkuł.
OWOCE: awokado, cytrusy, jabłka, figi, daktyle, pigwa, gruszka, papaja. Ciekawym produktem w tej grupie są kasztany, źródło witamin B1, B2, C, E, potasu, żelaza, fosforu i innych minerałów. Regenerują one wątrobę, wzmacniają śledzionę, a także np. są pomocne w stanach zapalnych przewodu pokarmowego.
ZBOŻA I ROŚLINY STRĄCZKOWE: jęczmień, gryka, kasza jaglana, komosa ryżowa, kiełki zbóż, ciecierzyca, fasola. Wspomagają proces trawienia, detoksykacji i wykazują działanie wzmacniające.
ORZECHY I NASIONA: siemię lniane, pestki dyni, sezam, słonecznik i inne.
PRZETWORY MLECZNE: mleko kozie i ludzkie.
Jak łatwo zauważyć brakuje na liście słodyczy, większości przetworów mlecznych i mięsa. To produkty mocno zakwaszające, co nie oznacza jednak, że mają być wyeliminowane. Jak było już wspomniane, ważna jest równowaga i to, żeby nie przesadzić ani w jedną, ani w drugą stronę. Rozwiązaniem jest kompozycja posiłków składających się z 50% z warzyw, i kolejnych 25% ze zbóż i 25% z białek. Innym rozwiązaniem jest dzienny udział 80% produktów alkalizujących i 20% kwasotwórczych. Dania mogą być doprawione przyprawami (działają odkwaszająco) i popijane wodą lub herbatami ziołowymi. W ramach przekąski poleca sie koktajle warzywno-owocowe lub świeże owoce lub warzywa.
Dzięki takiej diecie będziesz czuć się zdrowiej, szybciej się zregenerujesz, wesprzesz organizm w treningu i automatycznie będziesz mógł biegać szybciej i dłużej.
Jak widać, zasady są ważne. Również w równowadze kwasowo-zasadowej.
Autor: Natalia Grzebisz