Przed nami niezwykle ciekawy, biegowy trening. Jeśli chcielibyśmy ograniczyć się do trzech słów, aby opisać jak będzie wyglądać należałoby użyć słów: biegnij, odpocznij, przyspiesz. Zatem do dzieła!
Trening wytrzymałości tempowej to domena średniodystansowców oraz czterystumetrowców. Bardzo szybkie odcinki biegane na stosunkowo długiej przerwie, przy której nie następuje pełna regeneracja i stopniowe przyspieszanie. Dzięki temu zawodnicy adaptują organizmy do biegania na tzw. dużym zakwaszeniu. Pełna regeneracja organizmu nie następuje, mimo, że tętno spada do wartości, które oglądamy na delikatnym truchcie. Nasze ciało nie jest jednak wstanie tak szybko pozbyć się kwasu mlekowego, dlatego uczucie sztywnych, ciężkich nóg będzie tutaj zjawiskiem normalnym.
Jako amatorzy nie będziecie rzecz jasna biegać na takich prędkościach i takim zakwaszeniu, co specjaliści od 400 czy 800 metrów, jednak będziecie mieli okazję poczuć trening na „własnych mięśniach”.

Po standardowej rozgrzewce w truchcie oraz gimnastyce ogólnej przejdziecie do ćwiczenia docelowego. Idealnym odcinkiem treningowym będzie jedno okrążenie stadionu, czyli 400 metrów. Trenerzy podzielą Was na grupki zaawansowania i wyznaczą przedziały czasowe. Chodzi o to, aby każde kolejne okrążenie było szybsze od poprzedniego. Równocześnie przerwa pomiędzy odcinkami będzie rosła, ale pamiętajcie, że zakwaszenie również. W tym treningu ważne jest, aby trzymać się założeń na początkowych okrążeniach. Jeśli emocje poniosą Was już na pierwszym odcinku – poziom zakwaszenia może okazać się zbyt wysoki, aby przebić czas na kolejnych.
W zależności od zaawansowania wykonajcie od 4 do 6 odcinków 400-metrowych stopniowo przyspieszając. Tempo musi być naprawdę żwawe, a przerwy rosnące od 2 do nawet 8 minut (przed ostatnim odcinkiem). Wydaje się, że to długo, jednak pod koniec nogi naprawdę potrafią być już „ołowiane”.
Na zakończenie wysiłku postarajcie się rozluźnić mięśnie delikatnym truchtem oraz ćwiczeniami rozciągającymi.
Miłego treningu!
Autor: Maciej Żukiewicz – bbl Ożarów Mazowiecki