Violetta Domaradzka i Robert Zakrzewski nie tylko biegają, ale również organizując biegi zachęcają do tego innych. Biegają niemałe dystanse – na swoim koncie mają m.in. bieg na dystansie 100 mil w Chorwacji. Skąd czerpią siłę? No właśnie, niektórym ciężko w to uwierzyć, ale … z roślin! Są weganami i postanowili wydać książkę z przepisami dla biegaczy (i nie tylko), aby pokazać i udowodnić na swoim przykładzie, że osoby niejedzące mięsa też mogą biegać i to długie dystanse.
“Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin” choć zawiera głównie przepisy, nie jest zwyczajną książką kucharską. To świetny poradnik dla osób biegających zarówno dla początkujących, jak i tych bardziej zaawansowanych. Na wstępie poznajemy historię Violi oraz Roberta dzięki czemu od początku autorzy stają nam się bliscy. Następnie Damian Parol, dietetyk specjalizujący się w temacie żywienia sportowców oraz współtwórca książki przygotował dla nas małe kompendium wiedzy na temat diety roślinnej. Znajdziemy tam badania naukowe, najważniejsze informacje dotyczące weganizmu, dowiemy się jakie są jego główne założenia, czy poznamy też składniki mineralne, o których nie należy zapomnieć. Świetnie rozpisane zostały również produkty, które powinniśmy zawsze mieć w kuchni – przeczytamy tam m.in. o zbożach, strączkach, nasionach, warzywach, owocach czy niezbędnych przyprawach. Te wszystkie informacje pomogą nawet największym mięsożercom zapoznać się z dietą roślinną. Są one preludium do drugiej części, tej bardziej praktycznej z przepisami.
Przepisy – wszystkie przedstawione również na zdjęciach, więc nacieszą one również oko – zostały podzielone na śniadania, drugie śniadania, zupy, dania główne, sałatki, dodatki do chleba, koktajle, napoje, desery oraz specjalne przepisy na dania, które warto spożywać w czasie treningów oraz zawodów. Każde danie ma kilka zdań wstępu i zostało zweryfikowane przez dietetyka. Podana została kaloryczność oraz procent energii pochodzący z tłuszczu, białka oraz węglowodanów, dzięki czemu dania są odpowiednio zbilansowane. Dzięki małym ikonkom dowiemy się, jakie dane danie zawiera witaminy, pierwiastki oraz czy jest nisko- lub wysokokaloryczne. To naprawdę przydatne informacje dla osób dbających o dietę, a same dane są tak przejrzyste, że wszystko wiadomo na pierwszy rzut oka. Dania można dowolnie ze sobą zestawiać i tworzyć jadłospisy na kilka dni, to również bardzo mądre rozwiązanie, głównie dla zabieganych i pracujących osób, które mimo braku czasu nie chciałyby rezygnować ze zdrowego odżywiania. Należy dodać, że przepisy są bardzo różnorodne – każdy znajdzie wśród nich coś dla siebie – ale równocześnie dość proste i szybkie. Nie musimy sie również obawiać tego, że przepisy bazują na niedostępnych u nas składnikach. Wszystkie składniki są bez problemu dostępne w coraz większej ilości sklepów, już nie tylko w wybranych sklepach ze zdrową żywnością.
Pomiędzy poszczególnymi działami autorzy przygotowali dla nas jeszcze szereg przydatnych informacji m.in. dotyczących kosztów diety roślinnej, czy wyposażenia kuchni. Znajdziemy tam naprawdę sporo cennych wskazówek, które przydadzą się każdemu. Zanim pod koniec przeczytamy relację Violetty i Roberta z ich biegu na sto mil w Chorwacji poznamy jeszcze kilka przykładowych pomysłów na jadłospis przed startem, jak i pomysł na przekąski, które można zabrać ze sobą na zawody. Świetna sprawa i inspiracja, z której skorzysta na pewno niejeden biegacz.
Jest oczywiście jeszcze jeden rozdział…wyjątkowo słodki. Nie od od dziś wiadomo, że biegacze potrzebują sporo energii, dlatego nie zabrakło również przepisów na desery. Co ważne, są to zdrowe słodkości, na które można sobie śmiało pozwolić i można je jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Murzynek z jabłek, wegańskie tiramisu czy ciasto marchewkowe to tylko trzy przykłady świetnych przepisów na przedstartowe doładowanie baterii.
Nie ma co więcej zdradzać, najlepiej samemu się przekonać o tym, że dieta roślinna nie musi, a wręcz nie powinna kojarzyć się z zieloną sałatą.
Jeżeli zatem chcesz poznać zasady weganizmu, rozwiać wszelkie wątpliwości na jego temat oraz poznać szereg ciekawych historii oraz przepisów, to polecamy lekturę. Czerp siłę z roślin i biegaj daleko!
Autor: Zofia Wawrzyniak
“Kuchnia dla biegaczy. Siła z roślin”, wyd. Publicat, pod patronatem BiegamBoLubię LASY