Kasza na stole biegacza

Kasze znane są od pokoleń, ale ostatnio przeżywają prawdziwy renesans. Na jakiś czas zapomniane, teraz znowu triumfują na naszych stołach. I bardzo dobrze. Kasze mają szereg zalet. Są smaczne, zdrowe, stanowią bogactwo witamin i składników mineralnych, a także dają niezliczone możliwości przygotowania najróżniejszych potraw. Dzisiaj dowiemy się, co takiego zdrowego zawierają konkretne kasze i dlaczego warto, aby biegacze włączyli je do swojego menu.

Fkasze na stole biegacza

 

Fot. Kasze na stole biegacza

Kasza gryczana

Najczęściej można spotkać kaszę gryczaną prażoną całą. Istnieje również kasza gryczana biała nieprażona. Kasza gryczana jest bardzo bogatym źródłem manganu i magnezu. Zawiera dużo fosforu, miedzi i witamin z grupy B a także krzemu. Warto wiedzieć, że kasza gryczana nie zawiera glutenu.

Kasza jaglana

Kasza jaglana wytwarzana jest z prosa, które jest jednym z najstarszych zbóż. Zawiera dużo białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi a także krzem. Nie zawiera glutenu. Przed gotowaniem należy ją dobrze wypłukać. Dzięki temu nie będzie gorzka. Kasza jaglana ze względu na swój neutralny smak jest świetna zarówno do przygotowania dań słodkich jak i słonych oraz pikantnych.

kasza na obiad

Fot. Kasza na obiad

Kasza jęczmienna

Wyróżniamy wiele rodzajów kaszy jęczmiennej m.in. pęczak (całe ziarno pozbawione jedynie łuski), pęczak jęczmienny kujawki (całe ziarno obtaczane i polerowane), kasza jęczmienna wiejska (ziarno oczyszczone) czy perłowa (ziarno łamane i polerowane). Można również trafić na kaszę jęczmienną prażoną. Wśród kaszy jęczmiennej wyróżniamy grubą, średnią i drobną. Im grubsza i mniej przetworzona, tym wyższa jest zawartość składników odżywczych. Wszystkie rodzaje kaszy jęczmiennej zawierają spora ilość białka roślinnego i błonnka. Ten rodzaj kaszy jest również bardzo bogatym źródłem manganu i selenu. Kasza jęczmienna świetnie smakuje jako dodatek do dań mięsnych i sosów.

Kasza kukurydziana

Należy do produktów lekkostrawnych i bezglutenowych. Polecana jest głównie dla małych dzieci i alergików, ale warto od czasu do czasu włączyć ją do swojego menu. Zawiera dużo witaminy A niezbędnej dla utrzymania dobrego wzroku. Aby witaminy dobrze się przyswajała warto dodać do kaszki jakieś zdrowe źródło tłuszczu. Kasza kukurydziana zawiera także selen.

Kasza kuskus

Kasza kuskus wytwarzana jest z pszenicy durum. Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji jest bardzo szybka do przygotowania. Wystarczy zalać ją wrzątkiem i odczekać kilka minut. Idealna na szybki posiłek. Neutralna smakowo będzie świetną bazą zarówno do dań mięsnych jak i deserów. Kasza kuskus jest łatwostrawna, ale zawiera gluten. Jest również dobrym źródłem białka roślinnego. W porównaniu do innych kasz zawiera niewiele składników mineralnych i witamin, ale i tak warto włączyć ją od czasu do czasu do swojego menu.

kaszka z owocami na słodk o

Fot. Kaszka z owocami na słodko

Kasza manna

Większości kojarzy się z dzieciństwem spożywana na mleku z dodatkiem kakao lub soku owocowego. Zawiera witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo i całkiem sporo jodu dlatego mieszkańcy południowej Polski powinni rozważyć włączenie jej do swojego menu. Kasza manna jest lekkostrawna i będzie świetnym wyborem zarówno dla osób mających problemy żołądkowe, jak i jako posiłek przedtreningowy. Świetnie smakuje na słodko z dodatkiem suszonych owoców i orzechów. Może być również stosowana zamiast mąki do zagęszczania sosów. Ostatnio ogromną popularnością cieszą się ciasta z kaszy manny bez pieczenia. Przepisy bez trudu można znaleźć w Internecie. Kaszę mannę wytwarza się z pszenicy, dlatego nie jest wskazana dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Kasze są bardzo zdrowe i sycące. Stanowią idealną bazę posiłków dla osób aktywnych, dbających o właściwe odżywianie. Zaletą kasz jest bogactwo składników mineralnych i wysoka zawartość białka roślinnego. Wegetarianie i weganie koniecznie powinni zadbać o odpowiednią ilość kasz w swoim menu. Kasze zawierają również dużo błonnika, dzięki czemu sycą, ułatwiają odchudzanie i poprawiają perystaltykę jelit. Kasze należą również do potraw rozgrzewających, więc to doskonały pomysł na zimowy obiad. Wybór kasz jest ogromny i na pewno każdy znajdzie idealną dla siebie.

Autor: Anna Rojek-Kiełbasa