JemJakLubię – owsianki

Dieta biegacza? Pewnie je tylko owsianki!”

Zdanie to może zostać wypowiedziane z pogardą przez każdego, kto w życiu nie jadł dobrze zrobionych płatków owsianych – z angielskiego „oatmeal”.

Zacznijmy od początku. Wszystkie płatki zbożowe często wrzucane są do jednego worka – zarówno jaglane, pszenne, orkiszowe czy jęczmienne dla uproszczenia nazywa się owsianymi.

Warto pamiętać, że mają one jednak odmienne właściwości i pochodzenie 😊

Przeanalizujmy skład konkretnie PŁATKÓW OWSIANYCH.

Składnik

Zawartość w 100 g

Energia

373 kcal

Białko

13,22 g

Węglowodany

59,51 g

W tym cukry

0,71 g

Błonnik

9,66 g

Witamina K

0,063 mg

Witamina B1

0,562 mg

Witamina B5

1,09 mg

Potas

382 mg

Magnez

121 mg

Żelazo

4,437 mg

Cynk

3,64 mg

Miedź

3,64 mg

Mangan

4,93 mg

Witamina E

0,8 mg

Już na pierwszy rzut oka widać, że owsianka jest kopalnią składników odżywczych.

Cechuje się dużą ilością białka w 100 gramach produktu, jest pełna węglowodanów złożonych (są dłużej trawione i dostarczają energii na dłuższy czas) oraz błonnika (co usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz wpływa na dłuższe uczucie sytości po posiłku). Zawiera także wiele witamin z grupy B oraz sporo żelaza.

W sklepach możemy najczęściej spotkać płatki owsiane w trzech postaciach : zwykłe, górskie oraz błyskawiczne.

Zwykłe płatki są wytwarzane z całego ziarna, a co za tym idzie także z jego łuski. Płatki owsiane górskie otrzymuje się z krojonego lub łamanego ziarna, za to błyskawiczne są dodatkowo rozdrobnione i poddane obróbce hydrometrycznej – przez co tracą część swoich wartości odżywczych. Porównując wartość energetyczną, wszystkie płatki wypadają jednak podobnie.

MITY ODNOŚNIE OWSIANKI :

a) Regularne spożycie powoduje odwapnienie organizmu – Nie ma żadnych badań potwierdzających fakt, że codzienne jedzenie owsianki osłabia organizm. Można dopatrywać się tutaj wpływu fitynianów, jednak żadne badania nie potwierdzają tej teorii.

b) Osoby z nietolerancją glutenu nie mogą spożywać płatków – mit! Istnieją płatki owsiane bezglutenowe, które spokojnie można wcinać bez negatywnego wpływu na zdrowie.

Jeżeli nie chcecie przepłacać – sugerujemy jako zamiennik płatki jaglane – proso nie zawiera glutenu, dlatego płatki jaglane mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią.

c) Owsianki są niesmaczne – zdecydowanie mit 😊

Dwa przepisy na przepyszne owsianki – na słono i na słodko

  1. Owsianka na słono z pieczonymi warzywami, serem gorgonzola i orzechami

Wybierz ulubione warzywo (marchewka/batat/bakłażan/burak), obierz i pokrój na kawałki. Następnie zalej łyżką oliwy z oliwy, posyp tymiankiem lub rozmarynem i posól dla smaku. Wymieszaj wszystko w misce i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. przez ok. 20-30 minut.

W międzyczasie przygotuj płatki owsiane. Wystarczy, że ugotujesz je w wodzie na dosyć gęstą papkę, do uzyskania gładkiej konsystencji (polecamy dodać dwa razy więcej wody niż płatków). W trakcie gotowania dodaj do nich szczyptę soli oraz pieprzu.
Na ugotowaną owsiankę rozłóż kawałki sera Gorgonzola, upieczone warzywa, posyp orzechami włoskimi lub pestkami dyni oraz udekoruj gałązką rozmarynu/odrobiną tymianku.

  1. Pieczona owsianka z jabłkami i rodzynkami oraz masłem orzechowym

Przygotuj płatki owsiane. Zalej je gorącą wodą ponad poziom – tak, by mogły wchłonąć płyn. Odczekaj 15 minut.

Gdy płatki będą gotowe, dodaj do nich jedno jajko, szczyptę proszku do pieczenia, soli oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Wszystko zblenduj lub wymieszaj na w miarę gładką masę (w zależności od wybranego sposobu, uzyskasz inną konsystencję).

Jeśli chcesz, możesz do masy dodać także miarkę odżywki białkowej – nie jest ona jednak konieczna.

W celu dosłodzenia owsianki, dodaj także łyżkę miodu lub dwie łyżki cukru/ksylitolu – zależnie od Twoich preferencji.

Przelej masę do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pokrojone w plastry jabłko, dodaj rodzynek oraz posyp cynamonem. Piecz owsiankę w 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika, posyp na wierzchu płatkami migdałów lub polej masłem orzechowym.

Smacznego! 😊

Autorka: Joanna Trzcińska, trenerka BiegamBoLubię, specjalistka dietetyki, biegaczka długodystansowa