JemJakLubię- nietypowe przepisy na brownie mocy

Niech pierwszy rzuci butem biegowym ten, kto nie lubi brownie. Nie ma chętnych? Tak myśleliśmy – więc zaczynamy!

Po pierwsze i najważniejsze – nie chcemy tutaj obrazić niczyich uczuć 😉 Mamy świadomość, że nazwa brownie dla części osób na zawsze pozostanie zarezerwowana dla wypieku z dużą ilością masła, czekolady mlecznej i śmietany. Uznajmy więc, że w artykule omówimy właściwości CIAST CZEKOLADOWYCH z ciekawymi dodatkami oraz podamy Wam na nie przepisy – chociaż oczywiście od czasu do czasu klasyczne brownie również nikomu nie zaszkodzi!

Omówienie kluczowych składników :

  • Banany :

Jedne z ulubionych owoców sportowców. Zawierają między innymi witaminy A, C, E, K oraz te z grupy B. Ponadto są bogate w pierwiastki takie jak potas, magnez, wapń czy fosfor.

  • Bataty :

Inaczej słodkie ziemniaki – dobre zarówno do dań wytrawnych, jak i do deserowych. Są doskonałym źródłem węglowodanów oraz cechują się niskim indeksem glikemicznym. Zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod. Ponadto można w nich znaleźć witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E.

  • Czerwona fasola :

Czerwona fasola jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz wysokiej jakości białka (często pojawia się w dietach wegańskich i wegetariańskich). Obniża poziom cholesterolu. Oprócz tego wysoka zawartość błonnika zapobiega zbyt szybkiemu wzrostowi poziomu cukru we krwi po posiłku, co czyni fasolę szczególnie dobrym wyborem dla osób z cukrzycą, insulinoopornością lub hipoglikemią.

  • Buraki :

Korzeń buraka zawiera witaminy C, B1, kwas foliowy, witaminę A oraz beta-karoten.

W burakach znajdziemy również wiele składników mineralnych, m.in. wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód.

Regularne jedzenie buraków pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu oraz kondycję naczyń krwionośnych, co przekłada się na zdrowie układu krążenia oraz poprawia wyniki sportowe!

  • Gorzka czekolada ( min. 70%) :

Gorzka czekolada jest źródłem cennych dla organizmu substancji odżywczych. Warto ją spożywać, by poprawić procesy myślowe, a także pamięć, koncentrację i czas reakcji. Ponadto, zawiera wiele żelaza, magnezu oraz potasu… i pysznie smakuje.

Przepisy :

Brownie z batatów

Przygotuj :

– ok. 320 gramów batatów
– 2 banany (dojrzałe!)
– 2 jaja
– 4 łyżki ksylitolu/cukru/ wybranego słodzidła
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 2 łyżki kakao (40 gramów)
– odrobina sody oczyszczonej

– ewentualnie 30 gramów odżywki białkowej (smak czekoladowy lub karmelowy)

– 40 gramów mąki (może być pszenna lub ryżowa)

Bataty gotujemy i kroimy w kawałki. Mieszamy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę. Jeżeli macie ochotę dodać do środka coś „chrupkiego” można pokusić się o dosypanie pokruszonych migdałów lub posiekanej, suszonej żurawiny. Przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto nie urośnie wysokie – ale tak powinno być 😉 Po upieczeniu, jeśli macie ochotę, przygotujcie polewę – wystarczy roztopić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i posmarować nią ciacho. Przestudzony wypiek możecie włożyć na chwilę do lodówki (podbije to smak) lub od razu zajadać.

 

Brownie z fasoli

Przygotuj :

  • 2 puszki czerwonej fasoli – ok 500 gramów po odsączeniu
  • 10 daktyli
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek słodzidła
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 banany (dojrzałe!)
  • Garść lub dwie mieszanki studenckiej

Fasolę odcedzamy dokładnie na sitku i płuczemy z całej zalewy. Następie blendujemy w dużym naczyniu wraz z daktylami, kakao, miodem, słodzidłem i proszkiem do pieczenia.

Dodajemy jajka, olej kokosowy i pokrojone w plastry banany i ponownie miksujemy na gładką masę. Ostatnim krokiem będzie pokruszenie składników mieszanki studenckiej i dorzucenie ich do całości. Następnie przekładamy ciasto do foremki i pieczemy 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jeżeli chcecie zaszaleć, polejcie ciasto rozpuszczoną gorzką czekoladą i posypcie wiórkami kokosowymi!

Brownie z buraka

Przygotuj :

  • Jednego, dużego ugotowanego buraka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki słodzidła
  • Łyżeczkę cynamonu lub przyprawy korzennej
  • Szczyptę soli
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół szklanki orzechów włoskich
  • Tabliczkę gorzkiej czekolady
  • ¼ szklanki kakao

W misce blendujemy buraka (pokrojonego na mniejsze kawałki), jajka, słodzidło, cynamon i szczyptę soli. W osobnej misce mieszamy proszek do pieczenia, posiekane orzechy włoskie i czekoladę.

Do mokrej masy dodajemy kakao oraz mieszankę orzechów i czekolady. Po połączeniu składniki umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie i pieczemy około 20-30 minut w temperaturze 180°C.

Ciasto gotowe! Dla łasuchów, polecamy posypać je malinami i dodać odrobinę kokosowej bitej śmietany – gwarantujemy, że będzie pcha!

Klasyczne brownie

Przygotuj :

  • 250 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao)
  • 150 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 6 jajek
  • 40 ml rumu
  • 200g śmietany 30- 36%
  • 150g gorzkiej czekolady

Połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy razem z masłem, mlekiem i rumem w kąpieli wodnej. Odstawiamy na bok.

Jajka z cukrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na jasną i puszystą masę, a następnie przesiewamy do niej mąkę z kakao i wszystko razem mieszamy. Dodajemy stopniowo ciepłą masę czekoladową i dalej mieszamy delikatnie trzepaczką.

Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra-dół (pieczemy ciasto do suchego patyczka).

Następnie przygotowujemy polewę czekoladową: Połamaną na kawałki czekoladę roztapiamy ze śmietaną w kąpieli wodnej i polewamy nią całe ciasto.

Mamy nadzieję, że wypróbujecie nasze przepisy na te czekoladowe pyszności i osłodzą Wam one jesienne wieczory! 😊

Autor: Joanna Trzcińska, trener BiegamBoLubię, biegaczka długodystansowa, specjalistka dietetyki