JemJakLubię – Lody dla ochłody!

Zaczyna się lato, a więc też upały. Przegrzani biegacze myślą już tylko o jednym – CZAS NA LODY!

Przeanalizujmy trochę ten deser 😊

Mrożone słodkości są znane Chińczykom od 5 tysięcy lat – początkowo przypominały sok z kruszonym lodem. Do Europy trafiły zaś za sprawą Arabów. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope, została otwarta w Paryżu w 1868 roku, a jej właścicielem był sycylijski arystokrata Francesco Procopio de’Coltelli.

Współczesne lody stworzył renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti, mrożąc kogel-mogel z mlekiem.

W Polsce do upowszechnienia lodów doszło w okresie międzywojennym, kiedy na ulicach zaczęto sprzedawać lody w dwóch waflach z wózków. Dopiero w latach 30 XX wieku pojawiły się pierwsze pakowane lody produkowane fabrycznie Pingwin.

Jakie składniki możemy znaleźć w lodach?

Poniżej zamieszczamy przykładowy skład popularnych lodów oraz analizę niektórych pozycji.

  • Śmietana kremówka – 34% – źródło tłuszczów nasyconych, odpowiada za konsystencję lodów
  • woda
  • cukier – źródło węglowodanów prostych
  • czekolada w płatkach – 9%
  • miazga kakaowa
  • tłuszcz kakaowy
  • emulgator (lecytyna SOJOWA)]
  • odtłuszczone mleko w proszku
  • ziemniaczany syrop glukozowy – tańszy zamiennik cukru, który sprzyja otyłości, prowadzi do rozwoju insulinnooporności oraz przyczynia się do rozwoju poważnych chorób układu krążeniowego.
  • masło – źródło tłuszczów nasyconych
  • tłuszcz kokosowy – źródło tłuszczów nasyconych
  • żółtka jaj
  • Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (e 471) – są najpowszechniej stosowanymi emulgatorami w produkcji żywności. W przypadku lodów poprawiają ich strukturę, zapobiegają szybkiemu topieniu się i zwiększają objętość.
  • Mączka chleba świętojańskiego (e 410) – W dużych dawkach może działać przeczyszczająco oraz zmniejszyć absorpcję składników odżywczych.
  • Guma guar (e 412) – środek zagęszczający i stabilizator. Uważana jest za nieszkodliwą, jednak nadmierne spożycie może prowadzić do nudności, wzdęć i biegunek.
  • aromat

Jak wyglądają lody pod kątem kaloryczności oraz makroskładników? Kiedy warto je jeść?

Lody, w zależności od składu, różnią się od siebie kalorycznością podaną na 100 gramów produktu. Przeglądając sklepowe zamrażarki, możemy zauważyć, że sorbety oraz mniej tłuszczowe desery oscylują w granicach 120-175 kcal/100 gramów, a wersje z większą ilością tłuszczów potrafią mieć w swoim składzie ponad 300 kcal/ 100 gramów produktu.

Przykładowa wartość odżywcza lodów : 

  • Wartość energetyczna – 228 kcal
  • Tłuszcz – 10,3 g
  • w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 6,7 g
  • Węglowodany – 29.4 g
  • w tym cukry – 26.1 g
  • Białko – 3.7 g

Już na pierwszy rzut oka możemy zaobserwować, że powyższy deser zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych (które powinniśmy ograniczać), dużo cukrów prostych oraz mało białka. A to tylko wartości podane na 100 gramów produktu – wiemy przecież, że kilka łyżek lodów nikogo nie usatysfakcjonuje 😊

Co warto zrobić w takiej sytuacji? Najlepszym wyjściem są domowe lody, na które przepisy znajdziecie poniżej.

Jeśli jednak od czasu do czasu wolicie lody kupne, postarajcie się odpowiednio zbilansować ten posiłek – na przykład potraktujcie go jako deser po lekkim obiedzie. Starajcie się też unikać kupnych lodów w okolicach okołotreningowych – przez wysoką zawartość tłuszczów będą się dłużej trawić, a jeśli były wcześniej w sklepie rozmrażane – narażacie się na rozstroje żołądka na trasie biegu.

Dwa przepisy na domowe lody – owocowe z posypką oraz bananowe z masłem orzechowym!

  1. LODY OWOCOWE Z POSYPKĄ

Do przygotowania tego przepisu potrzebować będziesz :

– paczki (ok. 450 g) ulubionych, mrożonych owoców (mogą to być na przykład wiśnie, truskawki, mango lub czarna porzeczka)

– dowolnego słodzidła (dwóch łyżek miodu, syropu z agawy lub kilku pastylek słodzika)

– 150 gramów jogurtu naturalnego

– szczypty soli

– 50 gramów gryki ekspandowanej lub gotowej granoli

– 20 gramów ulubionego rodzaju orzechów

WYKONANIE :

Przełóż wybrane owoce do wysokiego naczynia. Dodaj do nich słodzidło oraz szczyptę soli, następnie dolej jogurt. Zblenduj wszystko na gładką masę – jeżeli blender sobie nie radzi, dolej odrobinę wrzątku. Następnie umieść gotowe lody w miseczkach. Na wierzchu posyp je gryką ekspandowaną lub gotową granolą oraz dodaj pokruszone orzechy.

  1. LODY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Do przygotowania tego przepisu potrzebować będziesz :

– Trzech sztuk mrożonych bananów (WSKAZÓWKA – polecamy wybrać dojrzałe, lekko brązowe owoce. Obierzcie je przed zamrożeniem, pokrójcie w plasterki i włóżcie na noc do zamrażarki)

– Łyżki miodu lub syropu z agawy

– Trzech łyżek masła orzechowego

– Szczypty soli

– Trzech kostek gorzkiej czekolady

WYKONANIE :

Wyjmij banany z zamrażarki i przełóż do kielicha blendera. Dodaj masło orzechowe, słodzidło oraz dosyp szczyptę soli. Zblenduj całość na gładką masę i podziel na porcje. Gotowy deser posyp kruszoną, gorzką czekoladą.

Autor: Joanna Trzcińska – trenerka BiegamBoLubię, specjalistka dietetyki, biegaczka długodystansowa