Zaczyna się lato, a więc też upały. Przegrzani biegacze myślą już tylko o jednym – CZAS NA LODY!
Przeanalizujmy trochę ten deser 😊
Mrożone słodkości są znane Chińczykom od 5 tysięcy lat – początkowo przypominały sok z kruszonym lodem. Do Europy trafiły zaś za sprawą Arabów. Pierwsza lodziarnia, Cafe Procope, została otwarta w Paryżu w 1868 roku, a jej właścicielem był sycylijski arystokrata Francesco Procopio de’Coltelli.
Współczesne lody stworzył renesansowy architekt i kucharz Bernardo Buontalenti, mrożąc kogel-mogel z mlekiem.
W Polsce do upowszechnienia lodów doszło w okresie międzywojennym, kiedy na ulicach zaczęto sprzedawać lody w dwóch waflach z wózków. Dopiero w latach 30 XX wieku pojawiły się pierwsze pakowane lody produkowane fabrycznie Pingwin.
Jakie składniki możemy znaleźć w lodach?
Poniżej zamieszczamy przykładowy skład popularnych lodów oraz analizę niektórych pozycji.
- Śmietana kremówka – 34% – źródło tłuszczów nasyconych, odpowiada za konsystencję lodów
- woda
- cukier – źródło węglowodanów prostych
- czekolada w płatkach – 9%
- miazga kakaowa
- tłuszcz kakaowy
- emulgator (lecytyna SOJOWA)]
- odtłuszczone mleko w proszku
- ziemniaczany syrop glukozowy – tańszy zamiennik cukru, który sprzyja otyłości, prowadzi do rozwoju insulinnooporności oraz przyczynia się do rozwoju poważnych chorób układu krążeniowego.
- masło – źródło tłuszczów nasyconych
- tłuszcz kokosowy – źródło tłuszczów nasyconych
- żółtka jaj
- Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (e 471) – są najpowszechniej stosowanymi emulgatorami w produkcji żywności. W przypadku lodów poprawiają ich strukturę, zapobiegają szybkiemu topieniu się i zwiększają objętość.
- Mączka chleba świętojańskiego (e 410) – W dużych dawkach może działać przeczyszczająco oraz zmniejszyć absorpcję składników odżywczych.
- Guma guar (e 412) – środek zagęszczający i stabilizator. Uważana jest za nieszkodliwą, jednak nadmierne spożycie może prowadzić do nudności, wzdęć i biegunek.
- aromat
Jak wyglądają lody pod kątem kaloryczności oraz makroskładników? Kiedy warto je jeść?
Lody, w zależności od składu, różnią się od siebie kalorycznością podaną na 100 gramów produktu. Przeglądając sklepowe zamrażarki, możemy zauważyć, że sorbety oraz mniej tłuszczowe desery oscylują w granicach 120-175 kcal/100 gramów, a wersje z większą ilością tłuszczów potrafią mieć w swoim składzie ponad 300 kcal/ 100 gramów produktu.
Przykładowa wartość odżywcza lodów :
- Wartość energetyczna – 228 kcal
- Tłuszcz – 10,3 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe – 6,7 g
- Węglowodany – 29.4 g
- w tym cukry – 26.1 g
- Białko – 3.7 g
Już na pierwszy rzut oka możemy zaobserwować, że powyższy deser zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych (które powinniśmy ograniczać), dużo cukrów prostych oraz mało białka. A to tylko wartości podane na 100 gramów produktu – wiemy przecież, że kilka łyżek lodów nikogo nie usatysfakcjonuje 😊
Co warto zrobić w takiej sytuacji? Najlepszym wyjściem są domowe lody, na które przepisy znajdziecie poniżej.
Jeśli jednak od czasu do czasu wolicie lody kupne, postarajcie się odpowiednio zbilansować ten posiłek – na przykład potraktujcie go jako deser po lekkim obiedzie. Starajcie się też unikać kupnych lodów w okolicach okołotreningowych – przez wysoką zawartość tłuszczów będą się dłużej trawić, a jeśli były wcześniej w sklepie rozmrażane – narażacie się na rozstroje żołądka na trasie biegu.
Dwa przepisy na domowe lody – owocowe z posypką oraz bananowe z masłem orzechowym!
- LODY OWOCOWE Z POSYPKĄ
Do przygotowania tego przepisu potrzebować będziesz :
– paczki (ok. 450 g) ulubionych, mrożonych owoców (mogą to być na przykład wiśnie, truskawki, mango lub czarna porzeczka)
– dowolnego słodzidła (dwóch łyżek miodu, syropu z agawy lub kilku pastylek słodzika)
– 150 gramów jogurtu naturalnego
– szczypty soli
– 50 gramów gryki ekspandowanej lub gotowej granoli
– 20 gramów ulubionego rodzaju orzechów
WYKONANIE :
Przełóż wybrane owoce do wysokiego naczynia. Dodaj do nich słodzidło oraz szczyptę soli, następnie dolej jogurt. Zblenduj wszystko na gładką masę – jeżeli blender sobie nie radzi, dolej odrobinę wrzątku. Następnie umieść gotowe lody w miseczkach. Na wierzchu posyp je gryką ekspandowaną lub gotową granolą oraz dodaj pokruszone orzechy.
- LODY BANANOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM
Do przygotowania tego przepisu potrzebować będziesz :
– Trzech sztuk mrożonych bananów (WSKAZÓWKA – polecamy wybrać dojrzałe, lekko brązowe owoce. Obierzcie je przed zamrożeniem, pokrójcie w plasterki i włóżcie na noc do zamrażarki)
– Łyżki miodu lub syropu z agawy
– Trzech łyżek masła orzechowego
– Szczypty soli
– Trzech kostek gorzkiej czekolady
WYKONANIE :
Wyjmij banany z zamrażarki i przełóż do kielicha blendera. Dodaj masło orzechowe, słodzidło oraz dosyp szczyptę soli. Zblenduj całość na gładką masę i podziel na porcje. Gotowy deser posyp kruszoną, gorzką czekoladą.
Autor: Joanna Trzcińska – trenerka BiegamBoLubię, specjalistka dietetyki, biegaczka długodystansowa