Jedzenie z grilla kojarzy się z tłustą kiełbasą i litrami piwa. Nie jest to odpowiednia dieta dla biegacza, który chce zachować zdrowie i odnosić sukcesy. Na pewno nie co tydzień. Czy grillowanie w miłym towarzystwie wyklucza się z bieganiem? Absolutnie nie! Przecież grill to nie tylko tłuste mięso, zagryzane bialym chlebem i przepijane alkoholem. Na grillu można przyrządzić pyszne i zdrowe potrawy idealne dla sportowca.
Grillowanie jedzenia to jedna z lepszych metod przyrządzania posiłków. Nie musimy dodawać tłuszczu, a w trakcie obróbki ilość tłuszczu w naszym jedzeniu maleje, bo się wytapia. Grillowane mięso czy ryba będzie więc bardziej dietetyczna i mniej kaloryczna niż smażona. Grill ma również przewagę nad gotowaniem, bo nie tracimy wartościowych składników z pożywienia wraz z wylewaną wodą. Na grillu z powodzeniem możemy przyrządzić ulubione mięso czy rybę, a także warzywa. Jeżeli ktoś nie przepada za warzywami powinien spróbować grillowanych. Smakują zupełnie inaczej.
Fot. Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?
Jak bezpiecznie grillować?
Urządzając grilla koniecznie zwróćcie uwagę na to, czym będziecie palić. Najlepiej nie kombinować i kupić specjalnie przeznaczony do tego celu węgiel drzewny. Absolutnie nie należy spalać papieru ani śmieci. Zanieczyszczamy w ten sposób swoje jedzenie i środowisko. Wytapiający się z jedzenia tłuszcz podczas spalania może ulegać niekorzystnym przemianom. Najbezpieczniej jest grillować tłuste jedzenie na specjalnych tackach, które eliminują kapanie tłuszczu na rozżażony węgiel. Pamiętajmy, że jedzenie ma się grillować, a nie palić. Ogień nie jest potrzebny. Wystarczy wydobywający się z grilla żar.
Grill to nie ognisko, ale również należy zachować ostrożność i przestrzegać zasad przeciwpożarowych. Nie rozpalamy grilla w lasach. Grillować można jedynie w miejscach do tego przeznaczonych lub najlepiej we własnym ogródku. Zachowujemy szczególną ostrożność jeżeli panuje susza, od dawna nie było deszczu i media ostrzegają przed pożarami. Grill powinien cały czas być pod nadzorem. Nie zostawiamy grillujących się steków samych sobie. Mogą się spalić albo ktoś może nam je ukraść 😉 Nie wspominając o tym, że możemy spowodować pożar. Po zakończeniu grillowania należy zalać palenisko wodą. Jeżeli urządzaliśmy grilla gdzieś poza własnym ogródkiem pamiętajmy, żeby po sobie posprzątać.
ZOBACZ TEŻ: CO JEŚĆ PRZED BIEGANIEM
Fot. Jedzenie z grilla dla biegaczy
Co na grilla dla biegacza?
Oczywiście mięso. Warto dla odmiany zamiast tradycyjnej kiełbasy czy karkówki spróbować czegoś innego. Grillowana pierś z kurczaka brzmi smakowicie. Dobra jest cielęcina lub wołowina. Im chudsze mięso tym zdrowiej i nie chodzi tutaj o sam tłuszcz tylko o spalany tłuszcz. Mięso przed grillowaniem warto jest zamarynować. Świetnym pomysłem i odmianą będzie grillowana ryba np. łosoś czy pstrąg. Najłatwiej i najwygodniej jest kupić gotowe filety, których już nie trzeba obierać ani oczyszczać. Na grillu można także przyrządzać warzywa. Najpopularniejsze w tym temacie są chyba cukinia i bakłażan, ale grillować można prawie wszystko. Paprykę, kukurydzę czy pieczarki.
Ziemniaki z grilla ostatnio są obiektem pewnych kontrowersji. Okazuje się, że przyrządzone w ten sposób mogą zawierać szkodliwe substancje. Podobnie jak frytki. My zalecamy jak zawsze zdrowy rozsądek i umiar. Grillowany ziemniak od czasu do czasu zjedzony w towarzystwie zdrowej sałatki raczej nikogo nie zabije. Nawet bez sałatki nie powinien 😉
Fot. Biegacz na grillu
W sklepach możemy kupić jedzenie specjalnie przeznaczone na grilla. Są to np. gotowe szaszlyki czy już zamarynowane mięso. To dobry pomysł dla tych, którzy mają mało czasu albo brakuje im pomysłów.
Do grillowanych potraw warto przygotowac również sałatkę ze świeżych warzyw lub owoców, które są pełne antyoksydantów.
ZOBACZ TEŻ: DIETA BIEGACZA:DRUGIE ŚNIADANIE
Potrawy z grilla to świetny pomysł na urozmaicenie menu biegacza i warto z nich korzystać póki sezon grillowy trwa. Grilowane nie musi być tłuste i niezdrowe. To przecież od nas zależy co wrzucimy na ruszt. Smacznego!
Autor: Anna Rojek-Kiełbasa