Ostatnimi czasy sporo mówi się na temat postanowień – myślimy nad tym jak sprawić, by zdrowiej jeść, zrzucić trochę tkanki tłuszczowej, wdrożyć lepsze nawyki żywieniowe.
Jednak mało w tym wszystkim konkretów. Nie oszukujmy się, doba dla każdego ma tylko 24 godziny i nie da się jej przedłużyć ani o minutę – nawet na przygotowanie zdrowych posiłków.
Jak więc wprowadzić lepsze nawyki, będąc 8 godzin w pracy, wypełniając liczne obowiązki dnia codziennego, a na dodatek trenując?
Często zdarza się, że nie planujemy swojego dnia. Liczymy, że w pracy uda się coś przekąsić – może w bufecie, a może koleżanka przyniesie ciasto do kawy? Na pewno jakoś to będzie. Po dniu, kiedy prawie nic nie zjedliśmy wrócimy do domu, jednak chcąc wykonać założoną jednostkę treningową może się zdarzyć tak, że zabraknie nam na nią siły – z powodu braku paliwa. Przerwiemy w połowie lub nie uda nam się biegać wystarczająco szybko.
W innej sytuacji, mając świadomość jak ważne jest żywienie, postanowimy zjeść wcześniej w domu obiad – jednak trzeba będzie po nim odczekać pewien czas, by nie biegać z pełnym żołądkiem. W obecnej sytuacji, gdy na dworze ściemnia się już w okolicach godziny 16:00, generuje nam to wymówkę, by treningu jednak nie zrobić.
Obu sytuacji udałoby się uniknąć, gdybyśmy przygotowali ODPOWIEDNIE posiłki do pracy, a po niej jedynie wskoczyli w ciuchy biegowe i naładowani energią, wybiegli na ulubioną ścieżkę.
Posiłki „na wynos” często kojarzone są z suchymi kanapkami, zawijanymi w folię spożywczą. Mało kto ma na nie ochotę, a na pewno nie da się nimi najeść jak obiadem.
Z pomocą przychodzą nam expressowe lunchbox’y! Można je zjeść na zimno lub też szybko podgrzać w mikrofali – wtedy będą jeszcze lepsze.
Pieczona owsianka, czyli przepis na słodko
Przygotuj naczynie żaroodporne. Nasyp do niego płatków owsianych i zalej je wrzątkiem, ponad poziom. Gdy masa wystygnie, dodaj do niej jedno jajko, twaróg, połowę jabłka oraz cynamon. Całość zblenduj. Na wierzch dodaj drugą połowę jabłka – pokrojonego w kostkę – oraz pokruszone orzechy włoskie. Całość piecz w piekarniku około 20-30 minut lub 8 minut w mikrofali, na maksymalnej mocy.
Gotowy posiłek możesz zjeść na ciepło (podgrzany w pracy w kuchence mikrofalowej) lub na zimno – zależnie od Twoich preferencji.
Zapiekanka makaronowa z brokułami, czyli coś dla wegetarian
Ugotuj porcję makaronu pełnoziarnistego oraz brokuły w osolonej wodzie. Gdy będą gotowe, przełóż je na rozgrzaną patelnię. Dodaj do nich przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, poszatkowaną połówkę cebuli, trochę soli i pieprzu dla smaku oraz dwa plastry sera żółtego. Całość mieszaj do połączenia się składników. Po przełożeniu wystudzonej zapiekanki do lunchbox’a posyp całość kukurydzą.
Risotto z indykiem i ananasem, czyli przełamanie smaków
Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i delikatnie usmaż filet z indyka – dodaj do niego ulubione przyprawy. Ananasa pokrój w drobną kostkę, a mozzarellę – w plasterki. Ułóż w lunchboxi’e warstwowo – najpierw ryż, następnie mięso, ananasa, a na górze mozzarellę – powinna się idealnie rozpuścić, nadając daniu ciekawego charakteru.
Autor: Joanna Trzcińska, trenerka BiegamBoLubię, biegaczka długodystansowa, specjalistka dietetyki