Domowe izotoniki

Napoje izotoniczne są stałym punktem na liście zakupów wielu biegaczy. Szczególnie teraz, w lecie, podczas upałów pijemy duże ilości izotoników zarówno w trakcie treningów jak i poza nimi. Warto rozważyć samodzielne przygotowanie takiego napoju.

Co to jest napój izotoniczny i dlaczego jest lepszy od wody?

Napój izotoniczny czyli mówiąc prościej izotonik to napój, który pozwala szybko uzupełnić poziom wody i elektrolitów utraconych podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Nawadnia skuteczniej niż zwykła woda czy sok dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami.

domowy izotonik

Fot. Domowy izotonik

Dlaczego warto samemu robić izotoniki?

Domowej roboty napoje izotoniczne mają trzy zalety. Po pierwsze taki własnoręcznie przyrządzony izotonik nie zawiera żadnych szkodliwych i zbędnych substancji jak konserwanty czy barwniki. Jest znacznie zdrowszy, a to ma ogromne znaczenie w przypadku, kiedy pijemy takie napoje często i w dużych ilościach. Domowej roboty napoje izotoniczne dają nam większe pole do popisu jeżeli chodzi o smak i wartości odżywcze. Możemy dowolnie kombinowac i tworzyć mieszanki, o których producentom się nie śniło. Nie musimy być skazani na kilka standardowych wersji smakowych dostępnych na półkach. Poza tym własnoręczne przyrządzanie izotoników wychodzi o wiele taniej. Szczególnie jeżeli takich napojów pijemy dużo.

Domowe przepisy na izotoniki

Samodzielnie przyrządzając napój izotoniczny możemy puścić wodze fantazji i poeksperymentować ze składnikami. Najprostszy izotonik składa się z wody, glukozy i soli. Można użyć zwykłej soli kuchennej. Oczywiście jeżeli ktoś woli sól himalajska lub sól morska również nie ma przeciwskazań. Najlepiej i najprościej jest użyć tej soli, którą stosujemy na codzień.

Przepisy podane są na litr wody, ponieważ napoje izotoniczne powinno się pić przed, w trakcie a także po wysiłku, więc taka ilość wydała nam się optymalna.

Izotonik 1 – najprostszy

Składniki: – litr wody – 4 łyżeczki miodu – szczypta soli Wszystko mieszamy i gotowe 🙂

przepisy na domowe izotoniki

Fot. Przepisy na domowe izotoniki

 

Izotonik 2 – cytrusowy

Składniki: – litr wody – świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny lub pomarańczy (nie za dużej) – ćwierć łyżeczki soli – 2 łyżeczki glukozy

Izotonik 3 – herbaciany

Składniki: – litr herbaty zielonej lub białej – 4 łyżeczki syropu klonowego – świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki – ćwierć łyżeczki soli

Izotonik 4 – odświeżająca mięta

Składniki: – litr zaparzonego naparu z mięty – sok z połówki cytryny – 4 łyżeczki glukozy – ćwierć łyżeczki soli

Jak widzicie przepis na domowy izotonik to nic skomplikowanego. Jako bazy zamiast wody można użyć zielonej lub białej herbaty, a także naparu z mięty. Zamiast zwykłej wody można zastosować ulubioną wodę mineralną. Glukozę można zastąpić fruktozą, miodem, syropem klonowym czy syropem z agawy. Chodzi o to, żeby nasz domowy izotonik zawierał łatwo przyswajalne cukry, czyli cukry proste. Wybierając miód najwygodniej będzie, jeżeli zdecydujemy się na płynny. I lepsze właściwości ma ten, który nie jest mieszanką z krajów Unii i spoza Unii Europejskiej. Zamiast najchetniej używanego soku z cytryny można dodać każdy inny ulubiony. Ważne, żeby był to 100% sok z owoców a nie rozcieńczony i dosładzany napój, bo będzie mniej zdrowo i może nam kompletnie pomieszać proporcje. Niektórzy dodają do swoich izotoników tablektki musujące z witaminami i minerałami. Pomysł sam w sobie dobry, ale to już nie będzie do końca naturalny napój izotoniczny, bo tego typu specyfiki zawierają sporo barwników i innych niepotrzebnych dodatków.

domowe napoje izotoniczne

Fot. Domowe napoje izotoniczne

 

O czym trzeba pamiętać samodzielnie przyrządzając napoje izotoniczne?

Przede wszystkim taki domowy izotonik ze względu na brak konserwantów znacznie szybciej się psuje. Najlepiej przechowywać go w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin. Przygotowanie takiego napoju jest tak proste i szybkie, że nie ma potrzeby robić zapasów. Wystarczy kilka minut bezpośrednio przed treningiem na stworzenie domowej roboty izotonika. Eksperymentuąc z przepisami nie musiecie się obawiać, że nie wyliczycie dokładnie skladników i lekko zaburzycie proporcje. To nie jest produkcja leków i nic strasznego się nie stanie. Najlepiej obserwować własny organizm, jak reaguje na własnoręcznie przyrządzone izotoniki i ewentualnie coś zmodyfikować. Zwróćcie uwagę, że sklepowe izotoniki również nie różnią się między sobą proporcjami.

Autor: Anna Rojek-Kiełbasa