Czary mary w kuchni, czyli plusy i minusy różnych sposobów gotowania

Grudzień nieodzownie kojarzy się ze świętami. Nawet, jeżeli za oknem mamy raczej tropikalną wersję zimy, to i tak wszędzie królują nastrojowe światełka, świąteczne piosenki i choinki. To zdecydowania najbardziej magiczny czas w całym roku. Potwierdza to dodatkowo to, co dzieje się w kuchni. Istne czary mary. Z kilku wymieszanych ze sobą składników w kociołku powstają smakowite potrawy. Coś się doda, innym razem odejmie i dwanaście potraw jest. Takie czarowanie zaczynamy już na początku grudnia z powodu andrzejek, w końcu ostatki rządzą się swoimi prawami. Następnie są mikołajki, wigilie w pracy, święta w gronie rodziny i sylwester. Piękny jest grudzień… Z tymże często ciężej pod jego koniec nie tyle na duchu, co na ciele. Jeżeli nie możemy ograniczyć ilości, warto przemyśleć sposób przygotowania potraw. To on może niezauważalnie zmienić kaloryczność dania i jego strawność, co dla biegaczy jest niezwykle istotne.

gotowanie na parze

Gotowanie

Zalety:

–  Podnosi strawność i walory smakowe potrawy

– Zabija drobnoustroje

– Zatrzymuje reakcję rozpadu (obniża działanie niektórych enzymów odpowiadających za rozkład białka, np. w mięsie)

Wady:

– Część witamin i soli mineralnych (np. w warzywach) jest wypłukiwanych z produktu do wody pod wpływem wysokiej temperatury.

– Im dłużej trwa gotowanie, tym dochodzi do większych strat

Rada:

Najlepiej jest wkładać produkt do wrzątku, wtedy ogranicza się straty. Dodatkowo wywar z cennymi składnikami można śmiało wykorzystać do spożycia.

Danie na wigilijny stół: Barszcz czerwony z uszkami na wywarze warzywnym.

59331778637jeifvuxxnvjexviuyney

Gotowanie na parze

Zalety:

– Jest szczególnie przydatne podczas przygotowywania delikatnych warzyw (np. brokuły, marchewka).

–  Zachowują one wtedy swój kolor i konsystencję.

–  Produkty zachowują sole mineralne i niektóre witaminy w głównej mierze dzięki małej transpiracji soków.

– Wykorzystywane również do podgrzewania posiłków gotowych.

–  Przygotowanie takie jest najbardziej lekkostrawne

–  Gotowanie odbywa się bez tłuszczu i soli.

–  Jest to oszczędność czasu i energii (przygotowanie wielu składników nad jednym źródłem ciepła).

–  Bardzo małe ryzyko przypalenia. Kuchnie ze specjalnością ,,schabowy a’la skwarek’’, raczej nie mają tu szans.

Wady:

– Poza koniecznością posiadania parowaru, posiłki przygotowane w taki sposób nie mają pod względem dietetycznym wad.

– Dla niektórych takie potrawy są po prostu niesmaczne.

Rada:

– Gotując na parze, nie dodawaj tłuszczu i soli.

– Ten sposób przyrządzania produktów wydobywa z nich naturalny smak, także słony.

–  Możesz za to dodawać zioła i przyprawy.

Danie na wigilijny stół: Pstrąg na parze z warzywami i sokiem cytrynowym.

Smażenie

Zalety:

– Wyrazisty smak (tłuszcz jest nośnikiem smaku)

– Dodanie do potrawy tłuszczu pomaga w przyswojeniu takich witamin jak A, D, E i K.

Wady:

– Potrawy takie są ciężkostrawne i kaloryczne.

–  Łyżka oleju (około 10g) zawiera 88 kcal. Aby ją spalić, potrzebowalibyśmy dziesięć minut truchtać, a to są niestety tylko “puste kalorie”.

–  Podczas smażenia powstaje rakotwórczy związek- akroleina oraz nasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają ilość cholesterolu we krwi (niestabilne tłuszcze trans).

Rada:

– Warto pamiętać, że odpornymi na smażenie są np. tłuszcze, które nie utleniają się zbyt szybko: olej kokosowy, masło klarowane oraz smalec.

–  Unikaj panierek, a najlepiej wybieraj np. teflonowe patelnie, na których można smażyć beztłuszczowo.

Danie na wigilijny stół: Ryba po grecku, smażona bez tłuszczu.

20150320 cooking olive oil vicky wasik 3

Pieczenie

Zalety:

– Wewnętrzna, opiekana część nie osiąga temperatury powyżej 100 stopni Celsjusza. Sprzyja to zachowaniu witamin w produkcie.

–  Powstała skórka ogranicza wyciek soków i nadmiernemu wysuszeniu potrawy.

–  Potrawa jest soczysta i aromatyczna.

Wady:

–  Produkt, szczególnie skórka jest ciężkostrawna i kaloryczna.

–  Wysoka temperatura powoduje niszczenie niektórych witamin i minerałów.

Rada:

– Przy pieczeniu możesz używać małej ilości tłuszczu, albo w ogóle. W tym celu piecz w papierze pergaminowym, rękawie foliowym lub naczyniu żaroodpornym.

Danie na wigilijny stół: Pierogi z kapustą i grzybami podpiekane w piekarniku na małej ilości tłuszczu.

Grille elektryczne

Zalety:

– Tłuszcz wytrapiany jest pod wpływem temperatury, przez co zmniejsza się kaloryczność (obniżenie zawartości tłuszczu nawet o 20 %)

– Grillowanie nie powoduje utraty kwasu foliowego.

– Potrawy powstają bardzo szybko Łatwe do utrzymania czystości.

– Łatwość stosowania.

– Nie wymaga dodatkowego tłuszczu.

042980486 comfort grill 3 in 1

Wady:

– Wymagają dostępności prądu i samego urządzenia.

Rada:

–  Zbyt długie grillowanie powoduje, że potrawy stają się ciężkostrawne i pozbawione wartości odżywczych.

Danie na wigilijny stół: Grilla można wykorzystać do przygotowania większości ryb, nawet karpia. Warto zamarynować ryby dzień wcześniej w mieszance ulubionych przypraw, a później tylko wrzucić w folię aluminiową i grillować według potrzeby.

Najlepsze, wydawać by się mogło ze względów zdrowotnych, byłoby przygotowywanie posiłku na parze. Należy jednak pamiętać przy tym, aby dodawać zdrowe tłuszcze, jak np. oliwę z oliwek. Wszystko ma swoje słabe i mocne strony. Dla smakoszy bardziej wyrazistego menu na pewno sprawdzi się grillowanie oraz pieczenie. Tradycyjne gotowanie też ma swoich zwolenników i niesie za sobą wiele korzyści, ale również należy pamiętać o kilku zasadach. Nawet smażenie będzie w porządku, jeżeli tylko nie będziemy używać przy tym sowitych porcji niezdrowych tłuszczów. 

Autor: Natalia Grzebisz

ZOBACZ TAKŻE:

Czym biegacz może osłodzić sobie życie

Trenujesz? Zadbaj o odpowiednie proporcje w odżywianiu