Co jeść przed bieganiem? Posiłek przed treningowy może być sprzymierzeńcem biegacza w walce o życiówki, ale może też poważnie mu zaszkodzić. Nie zjem przed treningiem, to nie będę mieć siły biegać. Zjem przed treningiem, to będzie mnie bolał brzuch. Tak źle i tak niedobrze. Jak wybrnąć z tego dietetycznego dylematu?
OPTYMALNA DIETA DLA BIEGACZY. JEDZ ZDROWO I BIEGNIJ PO SUKCES
Fot. Co jeść przed bieganiem
Co jeść przed bieganiem? – Dietetyk radzi
Postanowiłam porozmawiać na temat jedzenia przed bieganiem z dietetyczką Justyną Wyskiel. Justyna jest absolwentką Śląskiego Uniwersytetu Medycznego i pracuje w Rojan Cosmetika. Dietetyka jest jej wielką pasją. Sama wielokrotnie radziłam się jej w sprawach dożywiania i nigdy mnie nie zawiodła.
Czy można biegać na czczo? Czy bieganie na czczo może być niebezpieczne?
Można biegać na czczo, ale krótkie biegi o niezbyt dużej intensywności. Ciężko podać konkretne liczby, bo w zależności od stopnia zaawansowania i kondycji 5 km może być zarówno jedynie rozgrzewką, jak i kompletnym, długim treningiem. Myślę, że każdy biegacz wie, kiedy jego bieg jest krótki i mało intensywny. Można poznać to po tym, że się prawie w ogóle nie męczymy. Według badań biegając na czczo spala się więcej tkanki tłuszczowej, ale różnica nie jest aż tak ogromna, żeby warto było na siłę głodzić się na treningu. Jeżeli ktoś biega długie dystanse to trening na czczo może pomóc wzmocnić wytrzymałość. Trzeba tylko pamiętać, że wówczas w większym stopniu spalane są mięśnie. Bieganie na czczo może być niebepieczne w przypadku dużej intensywności treningu i niedostaecznego nawodnienia. Należy koniecznie pamiętać o piciu wody. Na codzień, a już obowiązkowo jeżeli biegamy.
Fot. Posiłek przedtreningowy
Czy zbyt obfity lub źle dobrany posiłek zjedzony na krótko przed treningiem może powodować jakieś groźniejsze skutki poza dyskomfortem?
Poza dyskomfortem trening będzie mniej intensywny, bo organizm zamiast spalać kalorie będzie trawił. Warto wiedzieć, że tłuszcz zaczynamy spalać dopiero po ok. 30-40 minutach od rozpoczęcia treningu. Wcześniej organizm korzysta głównie z węglowodanów. Powinno się jeść ok. 3 godzin przed bieganiem, ale jeżeli ktoś będzie głodny to jeszcze godzinę przed może pozwolić sobie na coś lekkiego.
Co najlepiej jeść przed bieganiem, a jakich produktów unikać?
Przed treningiem dobre są produkty bogate w węglowodany, które dostarczają energii. Świetnie sprawdzi się kanapka z miodem, dżemem lub masłem orzechowym i bananem. W ogóle owoce, zarówno świeże jak i suszone,a także ciastka wielozbożowe, płatki z jogurtem i miodem lub dżemem albo batonik energetyczny.
Czy to prawda, że ważniejsze od tego co zjemy przed treningiem jest to, co zjemy po nim?
Tak, posiłek potreningowy jest bardzo ważny. Należy go spożyć do 2 godzin po zakończeniu, a im szybciej tym lepiej. Musimy uzupełnić braki glikogenu, żeby organizm nie spalał mięśni. Posiłek potreningowy powinien składać się z węglodowanów prostych, które są szybko przyswajalne i z białka.
Odpowiednia dieta jest bardzo ważna dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Jedzenie ma ogromny wpływ na naszą formę i wyniki. To co jemy bezpośrednio przed bieganiem również może mieć wpływ na efektywność naszego treningu. Oczywiście sam posiłek przed i po treningu, nawet najlepiej skomponowany, nie zastąpi biegania, ale może być ogromnym sprzymierzeńcem w walce o sportowe sukcesy.
Autor: Anna Rojek-Kiełbasa
Fot. Dieta biegacza