Przeciętny Polak zjada rocznie siedem kilogramów bananów. Biegacze tą średnią zdecydowanie przekraczają. Widać to gołym okiem spoglądając na kosze na śmieci po biegu ulicznym. Banany są dla osób aktywnych łatwą i szybką przekąską przed lub po treningu. Są bazą placków, ciast, koktajli czy sorbetów. A co tak naprawdę o nich wiesz?
BANANY W LICZBACH
Banany są dość popularnymi owocami w Polsce. Rocznie przeciętny Polak spożywa około 7 kilogramów bananów. W porównaniu konsumpcja bananów w Skandynawii to około 18 kilogramów na osobę, zaś w UE około 10 kilogramów na głowę. Banany do Polski trafiają głównie z Ekwadoru i Kolumbii. W 2014 roku import wyniósł 326,5 tysiąca ton.
Spożycie bananów wśród Polaków na przestrzeni roku zależy głównie od sezonowości i dostępności innych rodzimych owoców. Niekwestionowane prowadzenie mają jabłka, a banany zajmują zaszczytne drugie miejsce.
Na wzrost sprzedaży bananów według specjalistów ma również wpływ moda na zdrowy i aktywny tryb życia. Czy to moda czy wzrost świadomości społeczeństwa? W sumie ma to mniejsze znaczenie, grunt, że Polacy coraz więcej się ruszają i zwracają uwagę na to, co ląduje na ich talerzu. Chyba nie zaprzeczysz, że banany to hit żywieniowy wśród biegaczy?
STOPIEŃ DOJRZAŁOŚCI BANANÓW
Patrząc na banana bez problemu możesz określić stopień dojrzałości owocu. Banany zielone są niedojrzałe, zawierają dużo skrobi a mało cukru. Zaś żółte banany z brązowymi kropkami są bardzo dojrzałe. Skrobia w nich zawarta w trakcie dojrzewania się zredukowała, a poziom cukru wzrósł zdecydowanie.
Stopień dojrzałości bananów:
1. Banan bardzo zielony – jest bardzo twardy, prawie nie zawiera cukru, zawiera dużo skrobi.
2. Banan jasno zielony – staje się mniej twardy, skrobia zaczyna się przemieniać w cukier, zaczyna się proces dojrzewania.
3. Banan bardziej zielony niż żółty – staje się bardziej miękki, trafiają już do sprzedaży.
4. Banan bardziej żółty niż zielony – w tej fazie banany najczęściej trafiają do sklepów.
5. Banan żółty z zielonymi końcówkami – w tej fazie banany są najczęściej kupowane przez konsumentów, w warunkach domowych po zakupie taki owoc w ciągu 3 – 4 dni dochodzi do koloru 7.
6. Banan całkowicie żółty – miękki o słodkim smaku, zanim osiągnie kolor 7 potrzebuje 2 – 3 dni.
7. Banan całkowicie żółty z cukrowymi plamkami – brązowe plamki (plamki cukrowe) oznaczają dużą zawartość cukru, możesz kupić je taniej, ponieważ sprzedawcy je przeceniają aby uniknąć strat z powodu zepsucia.
Źródło:http://www.specjalnoscchk.pl/osiag/ART_005005_DojrzewalnieBananow_ULATOWSKA.pdf
BANANY TUCZĄ CZY ODŻYWIAJĄ?
W temacie bananów krąży wiele mitów. Na przykład: banany tuczą? Banany to puste kalorie? To jak to w końcu jest.
Banany są gęste odżywczo, czyli w stosunkowo małej objętościowo porcji znajduje się dużo składników odżywczych, witamin i minerałów. Jeden średniej wielkości banan to około 120 kalorii. W 100 gramach banana jest 1,09 g białka, 0,48 grama tłuszczu, 22,84 gramów węglowodanów (w tym cukry 12,23 gramów) oraz 2,4 grama błonnika. W bananie znajdziemy dziesięć witamin, między innymi witaminę C i witaminy z grupy B. Składników mineralnych jest osiemnaście, na szczególną uwagę zasługuje potas, fosfor, magnez, żelazo i sód.
Banany to szybki i łatwy zastrzyk energii, zarówno dla dorosłych i dzieci.
OWOCE RADOŚCI
Dopadła Cię chandra, masz zły humor? Zjedz banana, ponieważ zawiera tryptofan, który nasz organizm przekształca w serotoninę. Serotonina, to tak zwany hormon szczęścia, poprawia samopoczucie i czyni nasz bardziej zadowolonymi. A gdy humor Ci się już poprawi, a banan da Ci zastrzyk energii idź pobiegaj.
CZY W CZARNEJ KOŃCÓWCE BANANA SĄ ROBALE?
Na forach internetowych, na grupach na Facebooku mogłeś spotkać się z mrożącymi krew w żyłach informacjami na temat tego co znajduję się w czarnej końcówce banana. Czytałeś coś w stylu?:
– jak zjesz końcówkę banana nabawisz się jakiejś tropikalnej choroby;
– w końcówce banana zbierają się niebezpieczne substancje;
– w końcówce banana są bakterie i zarazki;
– jedząc czarną część jesteś narażony na robaki (lamblie);
– nie jedz końcówek bananów bo są tam jajeczka żmii;
– wiedziałeś, że w bananie a dokładnie w czarnej końcówce jest jad pająków.
Nie bój się czarnej końcówki. Jest ona jak najbardziej bezpieczna i nic złego z jej strony Ci nie grozi. Nie ma w niej robaków, pasożytów czy jadu pająków. Jest to po prostu niemożliwe. Powodem dla którego będziesz ją odkrajał może być niezbyt zachęcający wygląd i nic poza tym.
BANANY TO SAMA CHEMIA?
W trakcie uprawy, banany traktowane są pestycydami, aby szybko i zdrowo rosły. Przed zapakowaniem do kartonów stosowane są środki grzybobójcze i pleśniobójcze, bo inaczej owoce nie przetrwałyby transportu.
Konserwanty zostają na skórce, nie powinny dostawać się do samego owocu. Przed zjedzeniem banana, po prostu go umyj. Inaczej otwierając banana trochę konserwantów dostanie się do zjadanego owocu.
Unikaj bananów z białą końcówką. Biała końcówka oznacza, że do zakonserwowania owoców zostało użyte zbyt dużo środków konserwujących.
JAK PRZECHOWYWAĆ BANANY?
Jeżeli w domu masz jedno wspólne naczynie na owoce i warzywa, pamiętaj nie kładź bananów w pobliżu jabłek i pomidorów. Powodują one szybsze dojrzewanie bananów. Banany dobrze będą się czuły w chodnym, zacienionym miejscu. Pomyślałeś o lodówce? Bananów, nie należy trzymać w lodówce, tam im będzie zdecydowanie za zimno.
Co zrobić gdy w sklepie dostaniesz tylko zielone banany, a zależy Ci na tym aby szybko dojrzały? Wykorzystaj wspomniane wcześniej jabłka lub pomidory. Niedojrzałe banany zamknij szczelnie w papierowej torebce z jabłkiem lub pomidorem. Jabłka wydzielają etylen, który przyśpiesza dojrzewanie owoców.
CZY BANANY MOŻNA ZAMROZIĆ?
Banana bez obaw możesz zamrozić, szczególnie gdy jego żywot dobiega końca. Przed zamrożeniem owoc obierz ze skórki. Banana możesz pokroić przed zamrożeniem, łatwiej Ci później będzie go wykorzystać przygotowując lody lub koktajl.
CHIPSY BANANOWE TO SUSZONE BANANY?
Unikasz chipsów ziemniaczanych a sięgasz po chipsy bananowe? Wiesz jak powstają chipsy bananowe? Banany są najpierw krojone, później smażone przeważnie na tłuszczu palmowym lub słonecznikowym. Następnie dodawany jest cukier lub miód, sztuczne aromaty i/lub konserwanty.
Kaloryczność chipsów bananowych jest bardzo zbliżona do kaloryczności chipsów ziemniaczanych:
– w 100 g chipsów bananowych to około 520 kcal
– w 100 g chipsów ziemniaczanych to około 550 kcal.
Autor: Aleksandra Sulej-Dąbrowska – trenerka BBL Warszawa, dietetyk www.mamyruszamy.pl