Aronia, czyli regeneracja i odmłodzenie dla biegaczy

Aronia i jej przetwory – właściwości prozdrowotne

Dzieci bardzo dobrze potrafią odróżnić dobry lek od złego. Zasada jest prosta i wpajana od małego od Mam. Im lek bardziej cierpki i gorzki, tym lepszy. Właściwości prozdrowotne, w szczególności bogactwo witaminy C i antyoksydantów ma cierpki owoc z domowej spiżarki. Przetwory z niego są smakowitą przekąską i wykwintnym sokiem na zimowe wieczory. Co ważniejsze, jego właściwości przeciwutleniające, w porównaniu z większością produktów spożywczych, po przetworzeniu i poddaniu obróbce termicznej zwiększają się. Takie właściwości wykazuje aronia.

Aronia jest krzewem z rodziny różowatych (stąd również podobieństwo w ilości posiadanej witaminy C w stosunku do dzikiej róży). Jej owoce i liście wykorzystuje się do produkcji soków, win, dżemów oraz herbat owocowych.

sok z aronii3

 

O jej wyjątkowej specyfice decyduje właściwość braku kumulacji kadmu, ołowiu, arsenu czy cyny. Nie zawiera tym samym pestycydów. Wysoką zawartość bioflawonoidów zapobiega powstawaniu żylaków oraz miażdżycy.  Owoce aronii zawierają ponadto antocyjany, czyli związki zwalczające wolne rodniki, błonnik oraz pektyny. Substancje te wpływają pozytywnie na przemianę materii i poprawiają gospodarkę tłuszczów. Osoby regularnie spożywające aronię mają wysoką odporność i rzadko zapadają na anginy czy przeziębienia. Aronia to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy: A,C, E i PP.

Co daje biegaczom?

1. Usprawnia przemiany lipidowe oraz wzmacnia naczynia krwionośne

Wyciąg z tego owocu pozwala regulować nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic, oraz chroni przed chorobami serca. Usprawnia dodatkowo przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami. Wszystko dzięki dużej zawartości bioflawanoidów i rutyny.

2. Działa regenerująco i odmładzająco

U podłoża większości chorób zwyrodnieniowych kryje się szkodliwe działanie wolnych rodników. Są to takie schorzenia, jak zapalenie stawów, zaćma, cukrzyca i każda choroba, w której dochodzi powoli do wyłączenia z prawidłowej czynności pewnej części ciała. Wolne rodniki mogą również zaatakować mózg i cały ośrodkowy układ nerwowy, wywołując takie choroby, jak zespół Downa, stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera. Reaktywne substancje utleniające mają również udział w powstawaniu chorób serca i wszystkich rodzajów nowotworów złośliwych. W różny sposób powodują one także osłabienie naszego układu odpornościowego. Zawarte w aronii antyoksydanty pomagają w ochronie przez wpływem wolnych rodników. Chociaż nie można zmniejszyć szkód wywoływanych przez oksydację, należy wiedzieć, że organizm ma własne metody walki z utlenianiem. Jedną z nich są właśnie witaminy (A, C), składniki mineralne i substancje zawarte w aronii.

12240895 1328343567191900 1440196675760316845 o

3. Może być domową, naturalną alternatywą dla izotoników

Napój z aronii pomoże wyrównać poziom wody i elektrolitów wydzielanych z organizmu podczas wysiłku. Dodatkowo uzupełni witaminy i sole mineralne spalane podczas wysiłku fizycznego.

Badania naukowe nad przetworami aronii wskazują, że najwięcej wartości prozdrowotnych po obróbce zawiera się w jej miąższu. Najsilniejsze działanie miał standardowo świeży, nieprzetworzony sok, ale nie tylko. Nie ustępowały mu w prozdrowotnym działaniu dżemy, które zawierały cząstki owoców. Najsłabszy w działaniu okazał się sok pasteryzowany. Nadal jednak wszystkie z tych produktów pozostawały prozdrowotne.

Warto zatem przemyśleć, by zamiast soku, użyć konfitury do zimowej herbatki. Poza silniejszym działaniem dostarczymy dodatkowo błonnika. W końcu jeżeli chodzi o nasze zdrowie, warto działać kompleksowo i ze zdwojoną siłą.

Autor: Natalia Grzebisz

DSC05075ps2